Cudze chwalicie a swego nie znacie czyli najlepsze dania prosto ze Szczecina.
Paprykarz
Paprykarz zna i kocha każdy, jednak codziennie Szczecinianie wymyślają sposoby jedzenia tego klasycznego smakołyka
Tutaj mamy ulubiony przetwór rybny Szczecinian w wersji deserowej. Z tego co słyszałem to 1.5 na 10 osób jest zadowolone z tej propozycji podania.
Tost Szczeciński
Tościka każdy i wszędzie zamontuje, według mnie najlepsza pyszotka zaraz po zupie mlecznej z mącznej.
Jeśli już pójść na tosta to tylko pod Auchan na Słonecznym. Klimat supermarketu z 2005 idealnie się komponuje z przypalonym, suchym tostem, poza tym każdy pamięta tosty u Kogucika, prawda?
Pasztecik
wy҉n̛a͏l̕a̵z͟e͠ḱ ͏pr̸as̵łòw͞i̧a͝ńsk҉ie҉j̛ ͟k̀ưch͞ni ̡z ̢Al҉t͡s̵tett́iń, ͟reakty̢wow͢any p͡on̸a̸d͠ ̷tysi̡ąc lat͢ p̴óź͡ni̵ej,̷ p͜r͜zypominający ni͟ec̵o̕ st̴er͝ow̨ięc ̵ẁ m͠in̴i̡aturz͜e͢. M̨íe̶js̕cèm̛ n͏a͜j͏w̕ię̛k͝s̡z̀e̸go ̶stę̧ż͞en̴i҉a̵ ̵pa̢szt҉ec҉i̸ków ́j͘eşt ̢r̴ej̶on̴ Bra͜m͢y P҉o̢rt̷o͢w̛ej͏, ųl.́ ̴W͢o͘jsk̵a ̢P҉olsk̕i͏eg̕o҉ i҉ d̶wǫr̕c̛a ̕gł̕ówn̷ęģo, c̶h҉ơć ̡k̵a͠ż҉d͟e szaņują̨ce͜ s̷ię̷ ̀oşìedle ͠i c̵e͘n͞tr͏um͏ ͜ha̶ndlowe ͘ma r͝èj͟o͠n͞o҉w̨e ̧miejsce̛ k͢ultu ḱons̢umpcji̢.̡
P̴͘͘a͟s͜҉̕zte͢͠c͏҉i̕͝͏k̷̨a̕r͢ni͝͡a ͟͡n̵a ̀͡W̶̴̛ơj̀͞s̡̡͢ka̧͟ P̧̧ơ͡ĺsk͜͞í͢è͡g͡o ̶j́e҉s̀t̸ ͜͏uz̛na͡͏̡w̸a͠na̡͘͟ ̸̀͞z̷͜a͘͠ ͞p̛i͝e͜r̕w͘sź͜ą̧ ̴͢p̴̶͡a̢͜s̷͡z̶t̡͜e͏̨͘c̨i̢ḱ͘a̧͟r̢nię̸ ̕w͘͜͠ ̴S̷̴̀z͟͝c̷͡z̛͠e͟ci͡n҉̴i̡e҉. ̧O͢͝͏d̷ ́͟ļ͞͝a̴͞t̡̛ ̨͟͞6̸͟0̛͡t́y̵c̵̶h̀͘ ̡͡ų̀z̵̧͠ỳ͜w̶̴̛a̸j҉ą͝ ͝͡͠t̀͝҉e̶͜g̴̵͢ó́͞ ̵͠s̴͜a̶m̷eg҉o̡ ҉̵͠sprz̸ȩ̴̴tu ̀o͠ra̷͞z̕ ̶͜k̶̡op̢͢͜i͘͠i҉ z̡̛r҉̸̡ò͡b̸i̢͠o҉҉n̶y̨͜͜c̀ḩ͡ z͢͠e ̴s͟҉ţ́͡ǫ̨͝p̵u͏ ̢p͠us̸z̴̛͝e҉k̛͏ ̕z͝r͡o̶̶̷b҉ì̕͢ón͘̕͠y͝ć̷h͠ ҉̡w̕͠ ̨̕͠p͟͢i͡w̕҉͏n͏͢į̡́c̀z̴y̡͠ ̴̶̡(̸͠͞O҉҉ ͡d͏̧̀z͘i҉w͜o̡͠ ̀͞dz̸̕i̶a̴͘ł̢a̴͟͞j̵ą̸ ̕ţ̴a̸k s̵͝am͟o c͢͠o̡ ̡͘o͝rỳ̶̕g̶͜in̸a̸͝ł̸y͟)̢͞.҉̀